Jakarta

Hotel Jakarta

Project:
Hotel Jakarta

Opdrachtgever:
WestCord Hotels en Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten

Specialisme:
Ontwerp, aanleg, onderhoud irrigatiesysteem

Ontwerp:
2017

Uitvoering:
2018

Beheer:
Heden

Discipline:
Irrigatiesysteem met webbases sturing en monitoring (iMC Box)

Hotel Jakarta
Jakarta lobby
Hotel Jakarta buffet
Hotel Jakarta lobby

Fotografie: @SeARCH

De opgave:

Het concept voor Hotel Jakarta is in opdracht van WestCord Hotels ontwikkeld door SeARCH Architecten. Het energieneutrale hotel telt tweehonderd kamers, diverse eet- en drinkgelegenheden, een zwembad en een grote subtropische binnentuin. Het hotel, gelegen aan de Java-kade op het Java-eiland symboliseert het maritieme verleden met Java. Dit is niet alleen vertolkt in de vormgeving en het materiaalgebruik van het gebouw, maar ook in de grote subtropische binnentuin gelegen in het centrale atrium van het hotel. De Hortus ontwikkelde in de tenderfase het beplantingsconcept voor de tuin met een Zuidoost-Azië thema. Dit uitdagende concept benodigde een gedetailleerde uitwerking van zowel de opbouw van de tuin, als de technische voorzieningen en het selecteren en afstemmen van de beplanting. Bovendien had men ook de ambitie om voor dit gebouw een BREEAM-NL Excellent graad te behalen.

De aanpak:

Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten creëerde een ontwerp voor de opbouw van de binnentuin in het atrium, waarbij grote niveauverschillen met behulp van lichtgewicht 100% gerecyclede ophoogmaterialen zijn ingericht. De irrigatietechniek, welke HB Watertechnologie heeft voorgeschreven, bestaat uit de laatste technologie op het gebied van geïntegreerde voedingssystemen en een op afstand stuurbare meet- en regeltechniek; de iMC Box. Er zijn energiebesparende maatregelen gehanteerd, zoals het opvangen van regenwater voor het bewateren van de tropische binnentuin. Het systeem onttrekt regenwater vanuit een in het gebouw gelegen bassin. Copijn Groenaanleg en Beheer verzorgde de coördinatie en realisatie van de tuin in een zeer korte doorloopperiode. HB Watertechnologie heeft in dezelfde periode het irrigatiesysteem verzorgd conform de vooraf afgestemde planning en werkvolgorde.

Het resultaat:

De grote subtropische binnentuin is het groene icoon van het energieneutrale Hotel Jakarta op de kop van het Java-eiland in Amsterdam. Deze indrukwekkende subtropische tuin bestrijkt twee verdiepingen en vult het atrium met 6 tot 10 meter hoge palmen die speciaal voor Hotel Jakarta met de grootste zorgvuldigheid zijn geselecteerd.

Dankzij de duurzaamheidsprestaties is Hotel Jakarta Amsterdam een energieneutraal gebouw dat met een BREEAM-NL Excellent certificaat het meest duurzame hotel van Nederland is.

Winnaar Interieurbeplanting van het Jaar 2019

“Een hotel waar dure vierkante meters worden ingeleverd voor binnengroen: dat is onderscheidend! Deze Aziatische hotelhortus doet zo veel meer: hij vertelt over de unieke historie van deze plek, zorgt voor een totaalbeleving en een ‘senang’ sociaal leven op het Java-eiland en laat zien wat je kúnt doen als je groene ambitie hebt. Copijn heeft in elke fase op alle fronten vakmanschap laten zien en met een fantastisch resultaat.”

Beoordeling van de vakjury

Jakarta