Groene wand haren copijn

Project:
Gemeentehuis Haren

Opdrachtgever:
Brands Bouwgroep B.V. en Copijn Tuin- en Landschapsarchitecten

Specialisme:
Ontwerp, aanleg, onderhoud irrigatiesysteem

Ontwerp:
2010

Uitvoering:
2011

Discipline:
Irrigatiesysteem met webbased sturing en monitoring (iMC Box)

Groene wand haren copijn
Groene wand gemeente haren copijn

De opgave

Het voormalige gemeentehuis Haren in de provincie Groningen voldeed niet meer aan de hedendaagse behoeftes van de ambtenaren en de burgers. Bovendien sloot de architectuur van het gebouw niet meer aan op de omgeving. Daarom heeft de gemeente Haren een nieuw gemeentehuis laten bouwen, naar een ontwerp van architectenbureau Kraaijvanger. Het nieuwe gebouw heeft vloeiende lijnen, is eenvoudig van opzet en kenmerkt zich door een duurzaam design. Het ‘Huis van de vier seizoenen’ heeft met groen begroeide balkons die tevens functioneren als zonneschermen. De wens was om het gemeentehuis meer seizoensbeleving te geven en de natuur naar binnen te halen. Daarnaast was er behoefte aan een slimme watermanagement-oplossing voor de beplanting.

Onze aanpak

Om het gebouw meer seizoensbeleving te geven heeft Copijn in opdracht van Brands Bouwgroep B.V. de potten op de balkons beplant met inheemse beplanting als krentenboompjes, gele kornoelje en sneeuwballen. Deze beplantingen bloeien uitbundig en laten een bladverkleuring zien. Om de natuurbeleving tevens naar binnen te krijgen, heeft Copijn ook in opdracht van de bouwaannemer een Copijn Wonderwall gerealiseerd in de publiekshal van 12 meter hoog en 4 meter breed. HB Watertechnologie heeft voor alle beplanting buiten en binnen het gebouw een irrigatiesysteem ontworpen en gerealiseerd. Dankzij de diverse sensoren van de iMC Box kan het systeem zorgeloos bediend en bestuurd worden.

Het resultaat

In het beplantingsplan voor de groene verticale wand zijn langwerpige natuurlijke beplantingsstroken toegepast om de bijzondere hoogte van de hal te accentueren. Het onderhoud wordt ook door Copijn uitgevoerd, waardoor de kwaliteit gewaarborgd wordt.