Park2020

Project:
Park 20|20: ontwerp op basis van de cradle to cradle filosofie

Opdrachtgever:
Delta Development Group, Volker Wessels

Specialisme:
Ontwerp, aanleg, onderhoud irrigatiesysteem

Ontwerp:
2010-2018

Uitvoering:
2012-2020

Beheer:
Heden

Discipline:
Irrigatiesysteem met webbased sturing en monitoring (iMC Box)

Park2020 schets
Park2020 pond
Park2020

De opgave

Park 20|20 is een gezamenlijke ontwikkeling van Delta Development Group, VolkerWessels en Reggeborgh Groep op Beukenhorst- Zuid te Hoofddorp. Het innovatieve concept van Park 20|20 integreert duurzaam bouwen, een hoogwaardige, inspirerende openbare ruimte en een nieuwe manier van werken volgens de Cradle to Cradle filosofie van William McDonough. Copijn Tuin- en landschapsachitecten is gevraagd om het ontwerpteam van Mc Donough en KOW Architecten te versterken voor de uitwerking van de openbare ruimte met een zo optimaal mogelijk gesloten kringloop.

Onze visie

Cradle to cradle vraagt om het denken in systemen, in uitgebreid materiaalonderzoek en een brede kijk op de werkomgeving. Economie, mens en natuur komen in balans waarmee een gezamenlijke meerwaarde ontstaat. Hoe er binnen de tuinen en gebouwen om wordt gegaan met water heeft een centrale plek gekregen in het ontwerp.

Het ontwerp

Het gebied is voor het overgrote deel een daktuin met daarin een uitsparing voor een grote retentievijver. De kringloop van het water is één van de bindende elementen tussen de gebouwen en de omgeving en wordt zo uitgewerkt dat de loop van het water zichtbaar is. Een bergingsvijver en het helofytenveld zijn daarmee bindende elementen in de tuin. Het water uit de bergingsvijver wordt voor diverse doeleinde gebruikt, zoals het irrigatiesysteem, suppletie van andere waterelementen in de tuinen en spoelen van toiletten.

Het resultaat

Een schitterende daktuin in harmonie met haar omgeving, die dankzij de diverse sensoren op afstand te monitoren is. Het volledige onderhoud van het irrigatiesysteem wordt HB Watertechnologie uitgevoerd waardoor de kwaliteit gewaarborgd blijft.