Amsterdam FOZ building

Project:
FOZ Building

Opdrachtgever:
Sempergreen Vertical Systems

Specialisme:
Ontwerp, aanleg, onderhoud irrigatiesysteem

Ontwerp:
2019

Uitvoering:
2019

Beheer:
Heden

Discipline:
Irrigatiesysteem met webbased sturing en monitoring (iMC Box)

Amsterdam FOZ building
Amsterdam FOZ greenwall
Amsterdam FOZ
Amsterdam FOZ entrance
Amsterdam FOZ elevator
Amsterdam FOZ meetingroom
Amsterdam FOZ lobby

De opgave

Op de drukke Zuidas, het zakendistrict in Amsterdam, is het FOZ Building een felbegeerd en exclusief kantoorgebouw. De entree van dit kantoorpand is een imposante ruimte van 144 m² met plafonds van 7 meter hoog. Het ontbrak echter aan een gastvrije en warme sfeer om zaken te doen onder het genot van een kop koffie of voor informele meetings tussen collega's. In opdracht van Patrizia transformeerde architect D/Dock de kille ruimte tot een groene oase met een uitnodigende uitstraling door weelderige groene gevels en houten elementen toe te passen. HB Waterechnologie heeft het irrigatiesysteem ontworpen, met als uitdaging het gebrek aan waterafvoeren op de begane grond.

Onze aanpak

In tegenstelling tot wat gebruikelijk is in betonnen verstedelijkt gebied, zijn de muren van de FOZ-ingang voorzien van het groene gevelsysteem van Sempergreen. Door de toepassing van diverse SemperGreenwalls met een oppervlakte van in totaal bijna 100 m² is in een anders luidruchtige entree een groene oase ontstaan. De groene gevels zijn niet alleen mooi, ze absorberen ook omgevingsgeluid en hebben een bewezen positief effect op het mentale welzijn van mensen. Voor de beplanting is gekozen voor drie plantensoorten: als basis is de Philodendron scandens (70%) gebruikt, waarbij de Marantha (15%) en Ficus repens (15%) voor kleuraccenten zorgen. De irrigatietechniek, welke HB Watertechnologie heeft voorgeschreven, bestaat uit de laatste technologie op het gebied van geïntegreerde voedingssystemen en op afstand stuurbare meet- en regeltechniek, de iMC Box. Daarnaast zijn er speciaal ontworpen pompsystemen gemonteerd om drainwater weg te pompen naar hoger gelegen afvoeren.

Het resultaat

Een prachtige SemperGreenwall die dankzij de diverse sensoren op afstand te monitoren is. Het volledige onderhoud aan het irrigatiesysteem wordt ook door HB Watertechnologie uitgevoerd waardoor de kwaliteit gewaarborgd blijft.