P+R Leidsche Rijn Centrum

Utrecht

P1 Leidsche Rijn

P+R Leidsche Rijn Centrum

De wijkraad Leidsche Rijn en Natuur- en Milieuplatform Leidsche Rijn wilden meer groen op het Berlijnplein te Leidsche Rijn Centrum. De gemeente wilde de omgeving van het Berlijnplein ook klimaatbestendiger maken. Om voor meer groen te zorgen, komt er een grasdak op de garage en staan er al moeras cipressen, een soort naaldboom, rond de garage getekend.

BAM Bouw en Techniek is geselecteerd om in opdracht van Gemeente Utrecht het parkeergebouw te realiseren. Het gebouw met een vloeroppervlak van circa 20.500 m2 zal plaats bieden aan 620 voertuigen waarvan 50 voor de P+R. De parkeergarage en P+R – ontworpen door Zecc Architecten – wordt gerealiseerd naast de verkeerstunnel van de A2, in de nabijheid van het trein- en busstation Utrecht Leidsche Rijn. Vanaf de  P+R is het eenvoudig overstappen op het OV-netwerk. Het gebouw krijgt drie entrees voor auto’s en wordt vanuit verschillende kanten benaderbaar. De gevel aan het Berlijnplein bevat een hoge plint voor horeca of retail. Totaal kent het gebouw 8 parkeerlagen met grote kolomvrije vloervelden. BAM startte in augustus 2019 met de uitvoering en de oplevering van het gebouw staat gepland in het najaar van 2020.

HB Watertechnologie zal in opdracht van de Gemeente Utrecht voor de plantenbakken met groen op het dak van de parkeergarage een irrigatiesysteem realiseren. Dit systeem worden voorzien van een IMC Box voor de monitoring en sturing op afstand. Vochtsensoren meten de actuele vochtigheid bij planten en deze gegevens zijn via de portal of App te raadplegen. Betrokken partijen, zoals de gemeente en beheerder, kunnen meekijken op het systeem om op de hoogte te blijven van de status van het systeem. Naar vochtsensoren zullen druk-., flow- en temperatuursensoren geïntegreerd worden, waaraan tevens meldingen op basis van grenswaarden gekoppeld kunnen worden. Op deze manier wordt het systeem op afstand gewaarborgd. Er is tenslotte een onderhoudsperiode voor de duur van 5 jaar afgesproken om direct na oplevering een solide service te kunnen blijven verlenen.